slhrendeit

Osapski grad

Ospska jama, imenovana tudi Grad, leži pri vasi Osp pod kraškim strmim pobočjem.

Nahaja se pod ogromno previsno steno z svojim skrivnostnim obzidjem in mogočno Osapsko reko. Prostorna vhodna vrata, 20 m visoka in 40 m široka, peljejo rove kjer so na dnu značilna jezera oziroma vodne kotanje. Leta 1981 so člani Jamarskega društva Dimnice iz Kopra organizirali prve ekskurzije v to jamo. Je dragoceno najdišče s prazgodovinskimi, antičnimi in zgodnjesrednjeveškimi najdbami ter obrambnim zidom, ki pričajo, da so se tja ves čas pred sovražnimi vpadi zatekali prebivalci. V jami so našli ostanke zidane rimske grobnice, oljenke, novce ter fragmente steklene in keramične posode.

Osapska reka nastane z združitvijo hudournikov s flišnega pobočja tinjanskega hriba in kraških izvirov. Zanimiv za obiskovalca je obisk velike kraške jame-izvira, v kateri je bil, še v ne tako davnih časih, manjši grad-utrdba. Pred jamo se v deževnih dneh tvori manjše jezerce.

Rodovitna in s prijetno ter blago mikroklimo obdarjena dolina je zelo zgodaj pritegnila ljudi, da so si na tem kraju zgradili večje naselbinsko jedro. Da je bila dolina že zgodaj naseljena, pričajo tudi ostanki zidane rimske grobnice, kamniti stebri in podstavki, več oljenk, rimskih novcev ter fragmenti steklenih in keramičnih posod.