slhrendeit
Jama Grad (Podpeč) Jama Grad (Podpeč)

Jama Grad (Podpeč)

Vas Podpeč se nahaja na nadmorski višini 305m, iz nje pa se odpira eden lepših razgledov daleč naokoli. Nad vasjo stoji obrambni stolp iz 11. stoletja, ki ga je dal zgraditi istrski mejni grof Ulrik Weimarski.

Skozi stoletja so se tu odvijali mnogi boji za oblast nad stolpom. Namreč lastnik obrambnega stolpa je imel v lasti in je upravljal s celotno dolino. Najdlje so ostali na oblasti Rimljani in Avstrijci, nazadnje pa si je stolp lastila avstrijska oblast.

Stolp je bil zavarovan z več topovi in bil del sistema utrdb na meji med Avstrijo in Beneško republiko.  Iz stolpa so ljudem naznanjali bližajočo se nevarnost sovražnih napadov, in sicer podnevi z dimom, ponoči pa z ognjem. V času turških in uskoških pohodov in upadov je naravna jama pod stolpom vaščanom služila kot zatočišče pred sovražnimi napadi, najprej Obrov, Turkov in uskokov. Vhod v jamo je danes zazidan. Po obrambnem stolpu je vas tudi dobila ime. Namreč stolp je, od daleč gledano, podoben peči, vas pa leži pod stolpom. Zato se imenuje Podpeč. Pod stolpom, ki kraljuje nad rodovitno dolino pa se nahaja tudi jama Grad, ki je v preteklosti služila kot zatočišče pred napadi Turkov. V bližini jame pa se nahaja še nekoliko manjših jam, v katerih so arheologi odkrili ostanke iz predrimske dobe.

 

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Read 1772 times petek, 14 april 2017 14:11