slhrendeit

Bakala in bianco

Bakala moramo najprej potolči in ga namakati v vodi celo noč ali najmanj 4 ure.

Kuhamo ga v slani vodi, dokler se ne zmehča. Nekaj vode, v kateri se je kuhal, shranimo. Ko je še topel, odstranimo kosti in temnosivo kožo. Meso damo v višjo posodo (lonec).
Na segretem oljčnem olju popražimo dva stroka česna. Ko porjavijo, jih odstranimo in olje ohladimo. To olje zlijemo na kose bakala v lonec, popramo in začnemo tolči z leseno, spodaj debelejšo kuhalnico (tako, kot jo uporabljamo za pripravo pireja). Dodamo preostanek sesekljanega česna in peteršilj ter tolčemo naprej. Vmes občasno dolivamo oljčno olje. To delamo toliko časa, dokler masa ne postane primerno gosta.

Pokusimo, po potrebi dosolimo in popramo, po želji lahko dolijemo nekaj vode, v kateri se je bakala kuhal, da postane bolj bel in mehkejši. Tako pripravljenega še malce pogrejemo in ponudimo s polento kot glavno jed.

Danes jemo bakala na belo kot namaz s kruhom za začetno jed. Nekoč so ga jedli z vilicami in polento. Na božično vigilijo pa je bilo zraven še tenstano zelje kot zelenjavna priloga. Ponekod pripravijo bakala na belo brez sesekljanega peteršilja, dodajo mleko ali skrljub, kuhan krompir…

Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

 • EXTRA_FIELDS_PRICE
  40 minut

  1 bakala (polenovka) težak okrog 500 g

  2 dl oljčnega olja za cvrtje česna oljčno olje za dolivanje (1/4 do 1/2 l, odvisno koliko ga »pije« in od teže oz. velikosti)

  5 strokov česna

  nekaj vejic peteršilja

  sol

  poper

 • ENROLL_THIS_COURSES
 • Poznamo več načinov priprave bakala: v paradižnikovi omaki, s krompirjem, na brodet, ocvrt, mariniran.., Tudi na belo ali po istrsko lahko pripravimo na več načinov, vendar večjih razlik ni, razen v začimbah. Priprava bakala na belo nekako sovpada tudi s pokušino novo stisnjenega oljčnega olja. Sicer pa je vedno na mizi na božično vigilijo.

Novo na portalu

Na strani je 84 gostov in ni članov .

Top