slhrendeit

Mere v istrski kuhinji

  • 25/06/2015

Ko so naše none in bižnone pripovedovale stare recepte, niso nikoli opredelile količinske sestavine jedi. To pa zato, ker je bilo to odvisno od premoženja s katerim so razpolagale gospodinje in od števila članov družine. 

To pomeni, da so gospodinje kuhale tisto kar so imele na voljo pri hiši.

Za količinsko uporabo nekaterih sestavin so si pomagale z naslednjimi izrazi:

- eno zrno (prav malo, zrno, nap: soli, popra,...)
- dve zrni (malo)
- dva ali tri prsta (kolikor lahko primemo z dvemi ali tremi prsti)
- ena preža (peščisa, ščepec)
- ena pes ((pest)
- ena žlica (žlica)
- ena žličica (žlička)
- ena pera (listek, list. Nap: zelene, lovora,.. )
- dve ali tri pere (dva ali tri lista)
- macič (šopek)
- maco (šop)
- en karčjul (zajemalka)
- otavo (osminka)
- en glaš (kozarec 2 dcl )
- en bičerin (kozarček 0.5 l)
- en kuart, dva kuarta, tri kuarta (ena čertina , dve četrtine, tri čertine od litra)
- čikarica (skodelica za kavo)
- čikara (skodelica za belo kavo 25 dcl)

http://www.storitve-knez.si/recepti/recept-6-istrska-kuhinja

Novo na portalu

cache/resized/2d9263db71123c1ac81bc10f96e988c2.jpg
Apartmaji/sobe
cache/resized/f7a27b212e94beca198bf3b4c1774729.jpg
Kaj posebnega
cache/resized/c20dbfb829dbc82bbe5845c1bb098b29.jpg
Kaj posebnega
cache/resized/8086d0f0570356f103b29e6b8f47b6de.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/1c4fedfa8ba5b9cb4103046b899c99ad.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/e74cc8c495ced4cfcc1eab39dc03b6b0.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe

Na strani je 354 gostov in ni članov .

Top